Årets Turismpris

Föreningen Fiesta, Eksjö Stadsfest fick Årets Turismpris 2023.
Priset delas ut av Eksjö kommun och går till ett företag, en förening eller person som är en förebild för andra och som varit extra kreativ och företagsam.

Motivering

”Genom ihärdigt, strukturerat och engagerat arbete har föreningen Fiesta Eksjö lyckats etablera Eksjö stadsfest som en av Sveriges ledande stadsfester. En bedrift som har satt Eksjö på kartan och gynnat utvecklingen av hela platsen Eksjö. Föreningens träffsäkra artistbokningar genererade publikrekord sommaren 2023. Att år efter år kunna samordna den ideella organisation som krävs för att skapa en stadsfest tyder på ett inspirerande och hållbart ledarskap. Föreningen arbetar också på ett föredömligt sätt med samverkan och kunskapsspridning, vilket främjar utvecklingen av kultur, idrott och näringsliv i Eksjö kommun på ett positivt sätt.” 

Tidigare pristagare

2022 Jonas Persson
Jonas Persson har alltid nya saker på gång. Med sin passion för mat och dryck, som har resulterat i olika initiativ och affärsinriktningar, bidrar Jonas till en nytänkande utveckling av besöksnäringen i Eksjö kommun. Genom exempelvis Eksjö glassfabrik, Hos Jonas, Trend modern cocktails och Eksjö matfestival har han i allra högsta grad medverkat till att sätta Eksjö på kartan inom måltidsturism.

2021 Cykla i Filmlandskapet Småland
Cykla i Filmlandskapet Smålands affärsidé om cykelturer till filminspelningsplatser i och runt Mariannelund har fallit väl ut. De har verkligen lyckats med verksamheten i allt från ett bra värdskap med roliga guidningar och fikakorg som ingår, till idén om trasmattor som skickas med att sitta på under fikapauserna i naturen. De har också myntat begreppet korgcykling  där det inte är den som kommer först i mål som vinner, utan den som har upplevt mest längs vägen. Då besöksnäringen är betydelsefull för landsbygdens utveckling är det extra roligt när en ny verksamhet startar och bidrar till ett utökat utbud i vår kommun.

2020 Eksjö Camping & Konferens
Eksjö Camping & Konferens har under flera års tid jobbat fram ett gediget koncept där gästen står i centrum och får en fantastisk service. Besökare återkommer gärna år efter år för att avnjuta en skön semester i nära anslutning till Eksjö. Med otaliga aktiviteter och flexibelt tänkande har besökarna, även denna märkliga säsong, lockats från när och fjärran. Eksjö Camping & Konferens har ett gediget värdskap och starkt kunnande inom besöksnäringen vilket bidrar till att sätta Eksjö på kartan som ett trivsamt och eftertraktat besöksmål.

2019 Filmbyn Småland
Filmbyn Småland är ett fantastiskt besöksmål som attraherar både unga och gamla. Den är ett tydligt exempel på uppskattad landsbygdsutveckling inom besöksnäringen. Man förvaltar och lyfter fram, på ett föredömligt sätt, det unika kulturarv som finns i Mariannelund om filminspelningarna av Astrid Lindgrens berättelser. Därigenom har Filmbyn Småland har blivit en populär och spektakulär turistmagnet. Redan vid öppningen 2017 var Filmbyn en exportmogen produkt med ca 30 procent utländska besökare. Det stora intresset från de utländska besökarna har stadigt ökat och nu är närmare 50 procent av besökarna från utlandet. I en kombination av samverkan mellan föreningsliv och kommersiell verksamhet utvecklar man ständigt Mariannelund som besöksmål.

2018 Regnbågsdalens Café och Guesthouse
Regnbågsdalen Café & Guesthouse tilldelas årets Turistpris 2018 för att företaget med framåtanda och målmedvetenhet har skapat förutsättningar för ett året runt-baserat stabilt turistföretag med boende, aktiviteter, mat och caféupplevelse. Företaget har hela tiden siktet inställt på vidareutveckling. Allt levereras med en hög kvalitetsnivå. Regnbågsdalens Café & Guesthouse arbetar på ett professionellt sätt med marknadsföring och utnyttjar de sociala medierna effektivt.

2017 Föreningen Fiesta
Årets Turistpris tilldelas föreningen Fiesta för arbetet med Eksjö Stadsfest. Stadsfesten har under sin tioåriga historia växt till ett av landets största musikarrangemang. Småland och Eksjö har därigenom placerat sig på den svenska nöjeskartans övre del. Ett arrangemang av denna dignitet kräver en omfattande ideell insats. Flera hundra personer är engagerade under hela året med planering och genomförande. Stadsfesten genererar ett stort antal besökare och därmed ekonomiska vinter för besöksnäringen. Med denna utmärkelse tackar vi er för det inspirerande arbetet med att förverkliga denna synnerligen populära musikfest.

2016 Mariannelunds karamellkokeri
Mariannelunds karamellkokeri tilldelas Årets Turistpris 2016 för att företaget lockar till sig besökare från både Sverige och utomlands. Företaget har genom sitt arbete skapat en turistattraktion i Mariannelund och därmed bidragit till att profilera bygden. Mariannelunds karamellkokeri står fast vid den genuina tillverkningen av karameller och förstärker därmed sitt varumärke.

2015 Paradis Fiskecamp
Paradis Fiskecamp tilldelas Årets Turistpris 2015 för att företaget med framåtanda och målmedvetenhet har skapat förutsättningar för ett stabilt turistföretag med naturbaserade upplevelser för såväl svenska som internationella företag och privatgäster. Paradis Fiskecamp har allt sedan starten medvetet arbetat med hållbarhet och en hög servicenivå och kvalitet. Företaget har en hög tillgänglighet och webbaserade informations- och bokningskanaler.

2014 Hemvärnets Musikkår och Smålands Husarer
Hemvärnets Musikkår tilldelas Årets Turistpris 2014 för att skapa en atmosfär i Eksjö med vaktparaden. Musikkåren med alla sina musiker bidrar till att Eksjö drar till sig många tusen extra besökare under sommaren. Detta skapar PR och förstärker Eksjös unika varumärke. Vi är många som uppskattar er ideella insats.
Smålands Husarer tilldelas Årets Turistpris 2014 för att ha bidragit till en förhöjd atmosfär under sommarens vaktparader med sina ryttare och hästar. Ett stort engagemang och ideellt arbete förgyller tillvaron för ortsbefolkningen och tillresande gäster. Er medverkan skapar god PR och förstärker Eksjös unika varumärke. Vi är många som uppskattar er ideella insats.

2013 Eksjö Stadshotell
Eksjö Stadshotell AB tilldelas priset som Årets Turistföretag 2013 för att företaget med målmedvetenhet och uthållighet har skapat förutsättningar för ett stabilt turistföretag med konferens, boende, mat, nöjen och en utvecklad känsla för kvalitet och service. Företaget har gått i bräschen för att vara en nyckelspelare i arbetet med att skapa samverkan med andra företag inom destinationen. Dessutom verkar företaget aktivt för att sätta Eksjö på Sveriges evenemangskarta.