Årets Företagare

Årets Företagare i Eksjö kommun 2023 är Thomas Adolfsson, Härenviks Sweden AB. Priset delas ut av föreningen Företagarna Höglandet. 

Motivering

”Det är inte bara Pettson som grejar i traktorgaraget, även Årets företagare började med att konstruera manicker och modeller i traktorgaraget intill bostadshuset i slutet av 1990-talet. Då företaget växte så det knakade gick flyttlasset några år senare till mer ändamålsenliga lokaler i Eksjö. Årets företagare har en unik gjuterikompetens och tillsammans med de 40 anställda så tillverkar företaget gjuterimodeller och verktyg samt vidareutvecklar produkter i gjutgods till både små och stora kunder i Sverige och Europa. Med stor passion och fokus på kompetensutveckling och moderna maskiner har Årets Företagare utvecklat företaget på ett imponerade vis med en omsättningsökning från 35 MSEK år 2020 till 83 MSEK år 2022! Och 2023 ser riktigt lovande ut! Årets företagare 2023 i Eksjö kommun är Thomas Adolfsson, Härenviks Sweden AB.”

Nominera Årets Företagare

Vem tycker du är värd utmärkelsen Årets företagare?

Kriterier

För att vara aktuell måste företag uppfylla dessa kriterier.

Årets Företagare Sverige

Årets Företagare på kommunal nivå är en del av Årets Företagare i Sverige. Det börjar här!

Tidigare pristagare

Årets företagare har utsetts i Eksjö kommun sedan 1991. Här finns hela listan!

2022  Ingela och Ulrik Lindgren, Ingarps Träskydd
Årets företagare har sedan starten 1973 varit pionjärer inom sitt område och var en gång i tiden först i världen med att få skyddscertifiering av brandskyddat trä av Det Norske Veritas. Företagarna har med bibehållen lönsamhet lyckats öka omsättningen och investerat för att hela tiden ligga i framkant både gällande arbets-, process- och produktmiljö. De har genom detta fått en betydande position i branschen och fortsätter att investera i personal och miljö vilket ger goda möjligheter till fortsatt ökad omsättning och lönsamhet. De båda delägarna är också måna om sin bygd och gör sina inköp så lokalt det är möjligt. Årets företagare 2022 i Eksjö kommun är Ingela Lindgren och Ulrik Lindgren.
 

2021 Peter Sjöbrink, Daniel Berg och Ola Davidsson, Eksjö Elteam
Årets företagare i Eksjö kommun är entreprenörer som hellre gasar än bromsar. De senaste åren har de på ett målinriktat och professionellt sätt utökat med nya affärsområden, fler anställda – och nya lokaler. Genom sin satsning på förnybar energi och hållbara lösningar har företagarna skapat upp ett starkt varumärke. I dag skiner solen inte bara på de solcellsanläggningar som företaget monterat, utan också på delägarna Peter Sjöbrink, Ola Davidsson och Daniel Berg, Eksjö Elteam.

2020 Frida Scherdén och Oskar Lindholm, Lindholmsgruppen
Minst lika målmedvetet som tidigare generationer fortsätter Årets Företagare att bygga familjeföretaget – numera även på höjden. De står stadigt på koncernens trygga grund, där stabilitet, långsiktighet och småländskt sunt förnuft är naturliga hörnstenar. Med mod, driv och envishet och tar de bolagen vidare mot framtiden, utan att någonsin tveka inför nästa steg i utvecklingen. De arbetar konkret och framgångsrikt med såväl hållbarhet som integration, och har samtidigt ett stort samhällsengagemang, inte minst inom utbildningsfrågor. Koncernens marknadsföring bidrar ständigt till att förstärka varumärket Eksjös koppling till vackra trähus.
Hösten 2021 utsågs Frida Scherdén och Oskar Lindholm till Årets Företagare i Jönköpings län. 

2019 Filip Hjelmland, Hjelmland Racing AB

Årets företagare är trots sin ringa ålder redan en erfaren företagare. Med en sällan skåda positivitet väljer han att se de svåraste motgångar som en möjlighet att utvecklas. Han är allt annat än bitter! Hans vardag är en noga avvägd balans mellan full gas och noggrant strategiarbete i företaget. Han skapar konkurrensfördelar i varje enskild detalj - i allt från teknik till mental träning. Han bygger sitt eget varumärke samtidigt som han framgångsrikt vårdar såväl teamet som sponsorerna och nästa generation inom sin sport. Hans arbetsplats är både Norden och Europa. Oavsett var han befinner sig förmedlar han en genuin stolthet för sin hemort och placerar Eksjö kommun på kartan. Årets företagare 2019 i Eksjö kommun är Mariannelundssonen och speedwayföraren Filip Hjelmland.
Filip Hjelmland utsågs under 2020 till Årets Unga Företagare i Jönköpings län.

2018 Markus Kyllenbeck, Reveljen AB
Landsbygdens utveckling är beroende av entreprenörer! Genom sitt samhällsengagemang i kombination med stor erfarenhet från affärsvärlden lyckas Årets Företagare med ”omöjliga” bedrifter år efter år. Årets företagare är entreprenören som snabbt tar chansen när den uppkommer och enträget håller fast vid tanken på att lyckas ända fram till målgång. Vilket nu sätter Eksjö kommun och Mariannelund på den globala världskartan. Årets Företagare har genom att lyssna på omgivningen satt ihop pusselbitar och i samverkan med seriösa investerare skapat en jättesatsning i Mariannelund. Där industrifastigheter som annars riskerat att förfalla blir istället hemvist för ny teknologi i Mariannelund. Entreprenören äger och driver bland annat Reveljen Fastighets AB.

2017 Mikael Wiktorsson, Mariannelunds maskin och reparationsverkstad
Årets företagare är en person som med kreativitet och problemlösning i fokus levererar högkvalitativa servicetjänster till både små och stora kunder. Med ett gediget hantverkskunnande och en stor portion serviceanda har företagaren utvecklat sitt bolag som vuxit i stadig takt för att idag vara en självklar aktör i Eksjö kommun. Med ett helhjärtat engagemang i sin hembygd bidrar företagaren med både kunskap och tid för att utveckla bygden, skolan och företaget. Själv säger han att han ”kan lite om mycket”.

2016 Magnus Östberg, Fem Punkter
Årets företagare är ett företag som hjälper andra att nå ut, synas, erövra och äga marknader, både på nätet och offline. De har anställt de skarpaste medarbetarna, satsat och vuxit och är numera en välkänd aktör på Höglandet. Årets företagare ser till att hushållen kan följa trender, sommar-höst-vinter och vår med sitt vällästa magasin Eksjö & Co.

2015 Eksjö Bilaffär
Med hårt arbete, passion och målmedvetenhet har företaget blivit en exceptionell framgång. Bröderna har visat detta genom att sedan starten av sitt företag ständigt växa. Både gällande utveckling av verksamheten, omsättningen, antal anställda och lokalytan. De skapar förutsättningar för framtida tillväxt. Detta görs även genom god kundvård och service, och vårdande av sitt varumärke.

2014 Mats och Anders Jacobsson, Eksjö Motorcentrum AB är Årets Företagare 2014
Dessa båda bröder har visat prov på att vara kreativa och i lågkonjunktur vågat satsa på att utveckla sin hobbyverkstad till en bilverkstad på heltid. I denna verksamhet har de även satsat på bilförsäljning med mycket gott resultat.

2013 Per, Leif och Sven Ytterell, Smålands Stålgjuteri
Motivering: Per, Leif och Sven Ytterell driver ett familjeföretag som trots rådande konjunktur har utvecklats positivt de senaste åren tack vare långsiktiga strategier. Genom företagsförvärv och kloka investeringar med bland annat större produktionsyta ser företaget ljust på framtiden. Bröderna är engagerade företagare och är goda förebilder för andra.

2012 Lars-Evert Johansson och Per-Anders Johansson, JL Byggtjänst
Motivering: ”Med god företags-anda och sund ekonomi har företaget överlevt och utvecklats under flera år, i en stark konkurrensutsatt marknad. En finurlig småländsk anda präglar företaget som ständigt hittar nya lösningar på problem och därmed fått flera ben att stå på genom åren.”

2011 Susanne Stjernberg, Stjernbergs skafferi
Motivering: ”Årets Företagare 2011 har trots sina unga år en lång erfarenhet av eget företagande. Hon har genom kreativitet, omtänksamhet och positivitet visat att vara ung på landsbygden inte är något hinder för att utveckla en stabil och välmående verksamhet med flera anställda.
Susanne Stjernberg och hela hennes Stjernbergs Skafferi är en förebild värd både uppskattning och uppmärksamhet!”

2010 – – –
Organisationen Företagarna som ansvarar för utnämningen av Årets företagare ändrade reglerna 2010. Från och med 2011 görs utnämningarna utifrån föregående års resultat – precis som tidigare, men får innevarande års pris.

2009 Fredrik Leiner, Borgs skor
Motivering: ”Fredrik Leiner blev år 2009 tvåa i utnämningen ”Sveriges skohandlare” för sitt kreativa arbete med att på kort tid utveckla sin verksamhet. Fredrik gör ett fantastiskt arbete som lockar besökare från hela Småland genom att tillhandahålla fotriktiga skor till den modemedvetna kunden, vilket i sin tur är till gagn för hela Eksjö kommun.”

2008 Pierre Nordek, Johan Andersson, Fredrik Nilsson och Henrik Ek, Eksjö Lantbruksservice AB
2007 Cecilia Jonsson och Johan Zedig, Mariannelunds Karamellkokeri AB
2006 Patrik Kinnbom och Mikael Sjödal, Eken Care AB
2005 Conny, Christer, Leila och Stig Eskilsson, Elektroservice Stig Eskilsson AB
2004 Nicklas Gerhardsson, Ingarps Trävaror AB
2003 Anders Lindholm, Eksjöhus AB
2002 Kent Gustafsson och Carina Gustafsson Capetillo, Gilbert Gustafssons Entreprenad AB
2001 Göran Axelsson, G. Axelssons Elektriska AB
2000 Per Axelsson, Ekboms i Eksjö AB
1999 Erik Lundin, Eksjö Specialsvets AB
1998 Hans Björknerth, Svenska Fälg AB
1997 – – –
1996 Tina Järnland, Geddeholms Callcenter AB
1995 Göran Henriksson, Olsbergs Hydraulics AB
1994 Björn Carlström och Claes Andersson, Eksjö Maskin & Truck AB
1993 Bengt Wiman, Becker Acroma KB
1992 Thomas Adolfsson och Torvald Strandh, TT Modellprodukter AB
1991 P-O Stenberg, Söderhamn Eriksson AB