Eksjös godaste gröna frukost

Allt fler efterfrågar gröna och mer hälsosamma alternativ till frukost och fika. Detta har Ekjsö.nu och nätverket för företag verksamma inom hälsa och välmående tagit fasta på och utmanar nu kaféer i kommunen att delta i tävlingen om vem som gör Eksjös godaste gröna frukost!  

Till årets träffar i nätverket hälsa & välmående får intresserade kaféer, i tur och ordning, möjlighet att leverera en grön frukost bestående av hälsosam dryck, gröt/yoghurt och smörgås. Allt ska vara näringsrikt och fritt från vitt socker, vetemjöl, onaturliga sötningsmedel och tillsatser.

Nätverkets medlemmar utgör jury och korar vid årets slut en vinnare - som presenteras på självaste Världshejardagen den 21 november.

Alla kaféer som deltar i tävlingen får, förutom uppdraget att leverera frukost, även en exklusiv möjlighet att delta i en inspirationsföreläsning med Cecilia Davidsson, näringsterapeut och hälsokock. Cecilia har sina rötter i Hjältevad och har skrivit flera böcker om hälsosam mat och driver cateringföretaget Curlyfood i Stockholm.  

Driver du ett kafé i Eksjö kommun, eller befinner du dig i uppstartskedet och vill delta? Kontakta helen.lindqvist@eksjo.se för mer information.  

Nätverket hälsa & välmående leds av suveräna mialegnaby som bland mycket annat är pedagog, jurist och yogalärare med mångårig erfarenhet från arbete med idéburen sektor och hållbarhetsfrågor.

Vill du vara med i nätverket och ta del av Eksjö.nu:s tjänster kan du kontakta oss på helen.lindqvist@eksjo.se.


Kravspecifikation

# hälsosam dryck
# näringsrik gröt/yoghurt
# smörgås med vegetariskt pålägg (ex röror, se tips nedan)

Näringsrikt och fritt från vitt socker, vetemjöl, onaturliga sötningsmedel och tillsatser.

Pris max 140 kr.

Tips och inspiration:
Alternativ till gluten (bröd bakat på frömjöl, nötter etc) och till mejeriprodukter (nötmjölk, kokosmjölk, kokosgrädde...)
Smoothies
Kombucha
Probiotisk juice med rödbeta, salvia  eller grönkål, äpple, citron
glutenfritt bröd t ex durrabröd med hård getost och eller grönsaker
Overnight oats
Müsli - granola
Havregrynsgröt (med lite "twist")
Cashewyoghurt
Avokado, nötter, mandlar (nötsmör) som fettalternativ
Olika röror; hummus, tahinikräm, örtröra
Grönt, rotfrukter, bär, frukt
Färskost
Fröknäcke