Årets ta-sig-församhetspris

Maria Hannah och John Hannah, Ica Nära Mathörnan i Mariannelund fick Årets ta-sig-församhetspris i Eksjö kommun 2023. Priset delas ut av Eksjö.nu och går till ett företag som vågar och ser möjligheterna i vår kommun. Alla pratar om att behovet är stort. Alla pratar om att någon borde göra något. En del vågar.

Motivering

”Med en värme och omtanke som strålar från Mariannelund ut över hela Höglandet servar Årets ta-sig-församhetspristagare bygden med allt från sillsallad och sockerdricka till post och starkvaror. De stöttar ofta och gärna idrottsföreningar och andra initiativ som bidrar till ett bättre samhälle. Oro i världen och ett pressat ekonomiskt läge i samhället har inte stoppat årets pristagare från att våga satsa stort och i somras köpte de fastigheten där butiken ligger med sikte på att bygga om och ge kunderna ett än bättre utbud. Stort grattis till Maria Hannah och John Hannah på Ica Nära Mathörnan i Mariannelund!

Tidigare pristagare

2022 Lena Hagström, Atollen Omsorg och Rosso Fisk & Skaldjur
Årets pristagare balanserar en balansräkning lika elegant som ett berg med ostron under brinnande servering! Med värme, engagemang och stor kunskap värnar vår pristagare om både sina anställda och brukare. Sedan i vintras har en ny bransch lagts till i årets pristagares CV. Att ta sig an och utveckla en gammal anrik lokal till restaurang och butik intill Stora Torget i Eksjö kräver en stor dos mod och vittnar om en stor omsorg även om bygden och människorna som bor, besöker och verkar här.

2021 Johan Åsbrink, Lunnagårds Sjukhem och Harrys i Eksjö
Med en sällan skådad drivkraft har Årets Ta-sig-församhetspristagare, vid sidan av ett framgångsrikt övertagande av en befintlig verksamhet, blivit franchisetagare i en helt ny bransch – mitt under brinnande pandemi. Med målsättningen att ge något tillbaka till staden har han sett till att Eksjö fått ett nytt trivsamt vardagsrum med generösa öppettider.

2020 Jonas Persson, Eksjö Stadshotell
Att peka på en enskild insats är omöjligt. Årets ta-sig-församhetspristagare har ständigt en lång rad nya idéer för att nå sina mål och visioner. Orädd och med en smittande energi och entreprenörsanda genomför han den ena satsningen efter den andra. Att branschen som helhet befinner sig i en djup kris tycks han ignorera och utvecklar målmedvetet befintliga verksamheter samtidigt som han skapar nya. Hans gästfrihet är numera känd från norr till söder och genom generositet, samarbete och ett stort kontaktnät placerar han hela Eksjö på den svenska matkartan.

2019 Roger Pålsson, Oskar Lindholm, Ola Stålebrink, Lars Elmsjö, Nicklas Gerhardsson och Kent Gustafsson

Sex företagare som tillsammans har modet att ta steget för att gemensamt bevara en kulturhistorisk byggnad är ovanligt. Att våga tänka framåt och säkra upp Eksjö stads unika torgmiljö har varit mycket uppskattat. ”Göra affärer med hjärtat” kommer alltid att förknippas med dessa företagare!"

2018 Lindholmsgruppen
LindholmsGruppen har visat prov på stort mod, positiv framåtanda och att följa sin visioner ända fram till målgång. Genom att ta klivet och utveckla koncernen ytterligare har de nu investerat i en helt ny volymfabrik som sattes i full drift i januari 2018. En stor satsning som lyfter och berikar näringslivet runt om i hela Eksjö kommun.

2017 Markus Kyllenbeck
Med ett driv och stort engagemang har årets pristagare engagerat sig i såväl företags- som samhällsfrågor. Utan att kräva att ”någon annan” ska göra det så tar entreprenören tag i det själv och under stort hemlighetsmakeri lyckas pristagaren locka en av våra största byggkedjor att etablera sig i Mariannelund.

2016 Rickard Bergh, Orrhaga Waterjet För att han har gjort verklighet av det som för de flesta bara förblir en dröm! Som ung entreprenör med en stark vilja att driva eget företag kom han in på eksjö.nus kontor och presenterade sina funderingar. Med en otrolig envishet, stor uthållighet och en vilja av stål har han oförtrutet förverkligat sin dröm och driver idag ett stabilt industriföretag placerat i en av Eksjö kommuns häftigaste industrilokaler.

2015 Norrgårdens Förvaltningsaktiebolag. 2015 års Ta-sig-församhetspris går till Norrgårdens Förvaltningsaktiebolag för initiativet och byggandet av hyresfastigheten Banken 1.